Mikä sai sinut lähtemään mukaan kampanjaan?

Uskon musiikin voimaan aivoterveyden edistäjänä. Olen ilolla mukana kampanjassa, jonka sanoma vahvistaa oman työni merkityksellisyyttä.

Onko sinulla henkilökohtaisia kokemuksia muistisairaudesta lähipiirissäsi? / Tunnetko ketään muistisairasta?

Tuttavapiirissäni on muistisairautta sairastavia ja olen nähnyt läheltä, kuinka armottomasti sairaus etenee ja heikentää kommunikointia ja elämisen laatua.

Arja Koriseva

Kuva: Jouni Harala

Oletko esiintynyt muistisairaille? Miten lauluihisi on reagoitu?

Olen laulanut todella paljon mm. palvelutaloissa, vanhustenkodeissa, veljeskodeissa ympäri Suomea. Valitsen ikäryhmille sopivia muistorikkaita lauluja ja on ollut ihana huomata, kuinka muistisairaat ovat alkaneet laulaa kanssani. Sanat löytyvät jostain pitkäkestoisen muistin syövereistä kuin ihmeen kaupalla.

Monelle musiikki ja keikoilla käynti on sitä vastapainoa arkeen. Itse olet artisti ja tämä on sinulle jokapäiväistä työtä. Mikä on sinun keinosi päästä irti työasioista?

Kotini on minun energiapaikkani. Asun maalla järven rannalla omakotitalossa omassa rauhassa. Keksin paljon puuhasteltavaa ja nautin läheisistäni. Vaikka työ on minulle ajatuksissa koko ajan läsnä, pystyn sulkemaan puhelimet ja muut someyhteydet aina kun haluan.

Musiikin positiivinen vaikutus aivojen toimintaan on tutkimusten kautta todistettu. Millaisella musiikilla itse rentoudut ja pyrit stressittömään mielentilaan?

En ole vapaa ajalla musiikin suurkuluttaja, sillä työssäni saan sen hoitavaa energiaa todella paljon. Kuuntelen musiikkia melko monipuolisesti koettaen kartoittaa, mitä muut artistit ovat tehneet sekä laajennan muiden musiikilla myös omaa ohjelmistoani. Sanoittamaton musiikki rentouttaa…silloin ajatukset ja mielikuvitus saa tilaa lentää.

Nykyään voi tehdä Hoitotahdon, johon voi lisätä myös henkilökohtaisia toiveita hoidon suhteen. Siihen esimerkiksi voi lisätä Musiikkitestamentin eli mitä levyjä/biisejä haluaa itselleen soitettavan, jos on siinä kunnossa ettei se enää itseltä onnistu. Mitä levyjä tai minkä bändin/artistin tuotantoa löytyisi sinun listaltasi?

Lapsuuteni ja nuoruuteni musiikkia on ollut perinteinen kotimainen iskelmämusiikki sekä käännösiskelmät  1970 – luvulta eteenpäin. Osaan ulkoa hurjan määrän kotimaisten artistien lauluja. Enoni on harmonikkataiteilija Erkki Friman ja hänen musiikkinsa on soinut meillä aina ja tuo täten paljon muistoja mieleen.

Arja Koriseva

Kuva: Sami Perttilä

Olet urasi aikana kiertänyt ympäri Suomea. Miten jaksat reissaamista ja mitä apukeinoja on jaksamiseen?

Aloitin keikkailun oman orkesterin kanssa 13- vuotiaana. Olen taittanut autolla työmatkoja n.2 miljoonaa kilometriä. Yksin autolla ajaminen on parhaimmillaan ihan rentouttavaa; harjoittelen uusia lauluja ja kuuntelen äänikirjoja. Olen sitkeä ajamaan pitkiä matkoja, kaikilla keleillä ja kaikkina vuorokauden aikoina. Olen taitava kuski ja hyvä valvomaan. Siihen ovat vuodet opettaneet. Matkat ovat orientoitumiskysymys. On valmistauduttava henkisesti tuleviin reissuihin ja nukuttava aina kun on mahdollista. Kun hetken aina tsemppaa niin sitten saa taas levähtää!Suomi on suuri maa ja välimatkat pitkiä. Työmatkat ovat suuri osa työtä ajallisesti. Ja niiden jälkeen pitää olla parhaimmillaan ja valmiina esiintymiseen. Kaikki tämä vaatii ammattitaitoa ja tahtoa.

Miten perheesi suhtautuu kiertueisiin ja elämääsi tunnettuna artistina? Onko sinulla ns. normaalia perhe-elämää?

Minun kiertueeni eivät koskaan ole pitkiä. Suunnittelen ne aina niin, että pääsen välillä kotiin. Lappikiertue on ainoa, joka voi kestää yli viikon, mutta niitäkin on yleensä vain kerran vuodessa. Siksi minulle kertyy paljon kilometrejä. Minun työni ei ole perheen kanssa yhtään enemmän tapetilla kuin miehenikään työ. Olen suhtautunut työhöni kokoajan ammatillisesti enkä ole tuonut julkisuutta kotiin enkä perhettäni työhoni mukaan. Ihmiset ovat kunnioittaneet hienosti yksityisyyttäni, jonka rajat loimme selkeiksi mieheni kanssa jo suhteemme alussa. Elän siis läheisteni kanssa täysin normaalia perhe-elämää ja nautin siitä. Se on minun voiman lähteeni.

Arja Koriseva

Kuva: Jouni Harala

Onko joku keikoistasi jäänyt erityisesti mieleen?

Kun on keikkaillut yli 30 vuotta ja niin paljon kuin minä olen, on todella vaikea mainita jotain yhtä hetkeä ylitse muiden. Toki 10 -vuotis juhlakonserttini Harwall Areenalla v.1999 oli sellainen!Alkuun tein eniten tanssikeikkoja, sittemmin monenlaisten konserttien määrä on kasvanut niin, että ne työllistävät minua tällä hetkellä eniten. Urani on ollut täynnä monipuolista työtä musikaalinäyttelemisestä animaatio Pocahontasiin ja moniin omiin TV-ohjelmiin. Olenkin todella onnellinen värikkäästä toimenkuvastani.

Mikä on paras keikka jossa itse olet ollut asiakkaana?

Vaikea kysymys tämäkin. Varmasti massiiviset kansainvälisten artistien konsertit ovat tarjonneet elämyksiä, joita on muutoin vaikea saavuttaa. Mm. Madonna, Ed Sheeran, Elton John, Michael Jackson, Tina Turner, Rolling Stone, Sting ja Whitney Houston. Ja lukuisat musikaalit, joita olen nähnyt niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Aivoterveyden ylläpitämiseen kuuluu kulttuuri, monipuolinen ravinto, liikunta, sosiaaliset suhteet ja ”aivojumppa”. Miten pidät yllä omaa aivoterveyttäsi?

Koetan ehtiä nauttimaan mahdollisimman paljon teattereista, konserteista ja oopperasta,taidenäyttelyistä.Olen aina harrastanut monipuolisesti liikuntaa ( erikoistuin liikuntaan opettajaopinnoissani) ja halunnut pitää huolta kunnostani. Suosin kevyttä ruokavaliota, pidän mm. kalasta, salaateista sekä marjoista. Marjastan ja sienestän ja liikun mielelläni luonnossa. Nautin sen hiljaisuudesta ja kauneudesta. Ystävät ovat olleet minulle aina todella tärkeitä ja pyrin hoitamaan ystävyyssuhteita hyvin! Opettelen kokoajan tekstejä ulkoa; milloin laulunsanoja ja milloin roolien tekstejä. Se on hyvää aivojumppaa. Teen myös sanaristikoita?

Arja Koriseva juliste