Mikä sai Happoradion lähtemään mukaan kampanjaan?

-Oikeastaan se, että pyydettiin. Tämä musahomma on tällaista, että jos jollain tavalla pystyy auttamaan jotain henkilöä tai tahoa, niin mielellään sitä tekee. Muistiongelmat ovat niin yleisiä, että jokaiselta löytyy jotakin kokemuspintaa sellaisesta. Jos ei nyt ihan lähipiiristä niin läheisten piiristä ainakin. Muistiongelmat ovat aina ajankohtaisia.

Onko sinulla henkilökohtaisia kokemuksia muistisairaudesta lähipiirissäsi? / Tunnetko ketään muistisairasta?

-Ihan lähipiiristä ei löydy muistisairauksia eikä ole löytynytkään. Kovin kauas ei kuitenkaan tarvitse mennä, että niitä alkaa löytymään. Sen verran olen hajulla tästä asiasta, että ne ovat kovin yleisiä ja onnekas saa olla, ettei sairauteen törmää.

Monelle musiikki ja keikoilla käynti on vastapainoa arkeen. Itse olet artisti ja tämä on sinulle jokapäiväistä työtä. Mikä on sinun keinosi päästä irti työasioista?

-Mun keino päästä irti työasioista on se, että puuhailen perheen kanssa. Vähän vajaa 5-vuotias ja vähän vajaa 1-vuotias lapsi on kyllä parasta maadoitusta tästä hommasta ja sitten on toki sellainen juttu että mä tykkään tästä mun duunista ja laulujen tekemisestä, esiintymisestä ja keikkailusta niin paljon, ettei siitä haluakkaan päästää irti. Toki välillä tuntuu, että on 24/7 töissä ja sehän ei ole terveellistä kenellekään. Mutta kyllä se perhe on paras keino. Pakkaa vaimon ja lapset autoon ja lähtee jonnekin seikkailemaan, niin siinä on kyllä aivoille nollausta.

Aki Tykki - Happoradio

© Aku-Axel Muukka

Musiikin positiivinen vaikutus aivojen toimintaan on tutkimusten kautta todistettu. Millaisella musiikilla itse rentoudut ja pyrit stressittömään mielentilaan?

-Minä en suoranaisesti käytä musiikkia rentoutumiseen, ellei sitten lasketa sellaista kun teen joskus keskittymisharjoituksia tai rentoutuksia, jolloin pistän luureista jonkun meditaationauhan tai vastaavan pyörimään, joka voi olla musan tyyppistä, mutta enemmänkin ambienssia.

-Kuuntelen musaa silloin kun pelaan nettipokeria, jolloin kaipaa sellaista rauhoittavaa elementtiä. Silloin kuuntelen albumeja. Mulla on tällä hetkellä meneillään Rolling Stone-lehden TOP-100 maailman albumit ja mä kuuntelen niitä läpi. Siinä on toki se ongelma, että siellä on aika friikkejäkin levyjä välissä ja se ei ole parasta musaa rentoutumiseen. Jos mä laitan lempilevyni soimaan, niin sekin saattaa toimia rauhoittajana. Sitten jos haluaa nukahtaa, niin ei pysty kuuntelemaan sellaista musaa joka on ihan läpeensä tuttua, koska silloin rupeaa liikaa kuuntelemaan ja fiilistelemään eikä saa rauhoituttua.

Nykyään voi tehdä Hoitotahdon, johon voi lisätä henkilökohtaisia toiveita hoidon suhteen. Siihen esimerkiksi voi lisätä Musiikkitestamentin eli mitä levyjä/biisejä haluaa itselleen soitettavan, jos on siinä kunnossa ettei se enää itseltä onnistu. Mitä levyjä tai minkä bändin/artistin tuotantoa löytyisi sinun listaltasi?

-Sieltä löytyisi mun kaikkien aikojen suosikkialbumeja, esim. Michael Jacksonin Thriller, jonka olen löytänyt lapsena ja se on edelleen mulla silloin tällöin soitossa ja tykkään tosi paljon siitä levystä. Mä luulen, että jos mulla olisi muistisairaus ja muistiongelmia niin se olisi varmaan niin syvällä oleva, että se voisi herättää ja aktivoida jotakin. U2:n Achtung Baby on kanssa sellainen levy ja samoin Joshua Tree. Michael Jacksonilta voi heittää myös Off the wall:in mukaan. Sitten ehkä joitain Neljän Ruusun alkuaikojen albumeja, Haloo, Hyvää Yötä Bangkok. Sellaisia albumeja joita on diggaillut nuorena. Se tuntuisi jotenkin loogiselta kirjoittaa Musiikkitestamenttiin. Tietysti voisi laittaa omaa tuotantoa, joka varmaan aktivoisi aivoja eri tavalla.

Olet urasi aikana kiertänyt ympäri Suomea. Miten jaksat reissaamista ja mitä apukeinoja on jaksamiseen? Onko teillä bändinä jotain yhteisiä keinoja purkaa kiertueen aiheuttamaa stressiä ja samojen naamojen kanssa matkustamista?

-Mä tykkään reissaamisesta. Perheellisenä ihmisenä kun kotona on aina joku hässäkkä päällä, niin se että saa istua keikkabussissa läppäri sylissä ja tehdä ihan mitä huvittaa, niin se on tavallaan rentoutumista sellaisenaan. Aina joskus puhutaan, että reissaaminen on rankkaa, niin totta kai alkaa tulla se koti-ikävä kun ollaan koko ajan poissa ja tietysti jos tulee juhlittua niin se on se oma raskautensa ja tavallaan itsestä kiinni. Valvottua tulee ilman juhlimistakin, mutta kyllä sen jaksaa jos pystyy kotona yhtään lepäämään.

-Mä en tiedä onko meillä yhteisiä keinoja purkaa stressiä, välillä tietysti juhlitaan ja nautitaan reissaamisesta ja vapaudesta ja vapauden illuusiosta mikä tuollaisessa keikkailussa on. Meillä on jo jokusen vuoden ollut omat hotellihuoneet, niin päästään vähän karkuun toisiamme, eli ei ihan liikaa ala toisten naamat ahdistamaan. Ja keikkabussissakin pääsee sinne omaan koteloon turvaan jos alkaa liikaa ärsyttämään. Ja ehkä me yritetään olla ärsyttämättä toisiamme, kuitenkin parikymmentä vuotta yhdessä kierretty. Tässä alkaa jo vähän tietämään mitä siellä kannattaa tehdä ja mitä ei. Se on ihan hyvä lähtökohta, ettei ärsytä toisia ja koettaa olla ärsyttämättä. Tässä ei kohta vuoteen olla keikkailtu, joten alkaa olemaan ikävä sitä hommaa ja keikkabussia, joten olen ehkä vähän jäävi sanomaan mitään kriittistä keikkailusta.

Aki Tykki - Happoradio

© Aku-Axel Muukka

Miten perheesi suhtautuu kiertueisiin ja elämääsi tunnettuna artistina? Onko sinulla ns. normaalia perhe-elämää?

-Mulla on hyvinkin paljon perhe-elämää ja varsinkin näin koronavuoden aikana erityisen paljon. Mä teen päivätöikseni musaa ja hoidan kaiken maailman juoksevia asioita, mutta muuten elän kuin kuka tahansa. Eikä se tunnettavuus ole niin valtavaa, eli ihan lähi-Lidlissä käydään niin kuin muutkin eikä se näy mitenkään arjessa, että olisin joku julkkis. Ehkä joku tunnistaa, mutta ei sieltä kukaan tule päätään aukomaan tai vastaavaa.

-Lapsillehan tuo on tietysti jännä. Pienempi ei nyt vielä tajua mitään mutta vanhempi rupee jo vähän ymmärtämään että mun isi on Aki Tykki ja mitäs tämä nyt tarkoittaa. Isin laulut soi radiossa ja se on jännää, mutta ei mitenkään kummallista. Tietysti meillä on alusta asti ollut sellaista ja siihen kasvetaan mukaan. Totta kai kun kiertueille lähetään niin se ikävä molemminpuolista on ja voin kuvitella nyt kun kotona on tullut pitempään oltua ja keikat alkaa jossain vaiheessa pyörimään, niin saattaa olla tuolle esikoiselle raskasta kun isi lähtee joka viikonloppu pois. Siitä täytyy vaan koittaa selvitä ja siihen tietenkin tottuu ja aina silloin tällöin voi pakata perheen mukaan ja lähteä koko porukka reissuun. Kyllä siitä selvitään ja onhan meillä niitä keikkataukoja, ettei ihan ympäri vuoden olla rundilla.

Happoradio - Aki Tykki

© Aku-Axel Muukka

Onko joku teidän keikoista jäänyt erityisesti mieleen?

-Hyvinkin moni. Täytyy mainita Ilosaarirockin päälavan viimeisen esiintyjän slotti Ilosaarirock-lauantaina 2014. Meillä oli kuorot mukana ja se oli upea kokemus kotikylän festivaaleilla. Mutta on niitä niin paljon muitakin. Monet Tavastian keikat, esimerkiksi ensimmäinen loppuunmyyty Tavastian keikka. Mun henk.koht suosikkeja keikoista on melkeinpä konserttisalirundit. Saadaan soittaa biisejä jotka poikkeavat normaalista klubisetistä. Vähän harvinaisempia lauluja, vähän hienompia lauluja. Toki myös niitä hittejä. Tarkoitan että soitetaan parikymmentä laulua, sovitukset on vähän hienompia ja katsojat ei pääse karkuun kun istuvat niillä tuoleilla. Niistä mä nautin kauheasti ja ne vielä alkavat aikaisemmin kuin klubikeikat. Sellaiset rundit ovat olleet kokonaisuudessaan aivan upeita ja sellainen on taas tulossa.

Mikä on paras keikka jossa itse olet ollut asiakkaana?

-Tähän täytyy sanoa että 1997 Olympiastadionilla U2 Popmart. Olin siihen aikaan kova U2-fani ja tämä oli ensimmäinen rundi joka oli mahdollisuus päästä näkemään. Se oli kyllä mieletön kokemus. Mä pääsin sinne lavan edessä olevaan karsinaan kavereiden kanssa eli ihan eturiviin. Upea kokemus kaikkinensa.

Aivoterveyden ylläpitämiseen kuuluu kulttuuri, monipuolinen ravinto, liikunta, sosiaaliset suhteet ja ”aivojumppa”. Miten pidät yllä omaa aivoterveyttäsi?

Mä luulen, että tuo musan tekeminen ja kaikki siihen liittyvä, niin se on kulttuuria ja siinä on myös sosiaalisia suhteita ja aivojumppaa. Periaatteessa laulun tekeminen on tosi paljon ongelmien ratkomista (tekstin kirjoittaminen, säveltäminen ja sovittaminen). Monipuolinen ravinto lipsuu rundeilla, mutta kotona syön aika hyvin kasviksia yms, eli sen puolesta ei ole keskimäärin ongelmaa, mutta joskus aina repsahtelee. Liikuntaa mä harrastan aivan liian vähän. Sen mä myönnän. Varsinkin näin talvisaikaan ei tule tehtyä oikein mitään, mutta lumettomina ja lämpiminä aikoina tulee edes käveltyä jonkin verran. Aivojumpan osalta tulee pokeria pelattua ja opiskeltua, eli se on aika hyvää jumppaa.

Teillä vaikuttaa olevan hyvin aktiviinen fanikunta. Onko joku kohtaaminen jäänyt erityisesti muistiin?

Kyllähän kaikki sellaiset kohtaamiset, kun tavataan samoja tyyppejä vuodesta toiseen, niin ne on aina hienoja. Sellaiset kun ihmiset kertoo mitä joku biisi on tehnyt heidän elämälleen tai merkinnyt. Ollaan kuultu näitä tarinoita kun ollaan pelastettu jonkun henki jollain biisillä, albumilla tai keikalla. Se on tietenkin paras palaute mitä voi saada. Se on ihan kivaa kun keikalla soittaa jotain rokkibiisiä ja jengi heiluttaa peppua, mutta tavallaan se oikea palkinto tulee niistä henkilökohtaisista, syvemmistä jutuista ja se on sellainen henkilökohtainen motivaatio kaikelle tälle sitten kuitenkin.

Happoradio juliste