Kuva: Ville ” Unicorn ” Tarhala

Mikä sai Steve’n’Seagullsin lähtemään mukaan ”Musiikki parantaa aivoterveyttä”-kampanjaan?

Hyvän asian puolesta. Tämä asia varmasti koskettaa yllättävän isoa osaa ihmisistä. 

Onko sinulla henkilökohtaisia kokemuksia muistisairaudesta lähipiirissäsi? / Tunnetko ketään muistisairasta?

Kyllä on. Ukkini on muistisairas. Hän sairastaa Alzheimeria. 

Oletko soittanut teidän biisejä läheiselle muistisairaalle / ukillesi? Miten hän on niihin reagoinut?

En ole soittanut meidän musiikkia. Olemme käyneet sisarusten kanssa laulamassa kyllä vanhustentalolla ja ukkini on kova laulamaan myös. Hän laulaa yleensä aina, kun käydään kyläilemässä. Pääsääntöisesti virsiä ja välillä omilla sanoilla. Laulu irtoaa edelleen erittäin komeasti. Musiikki näyttäisi olevan yksi asioista, joka pysyy mukana koko iän. 

Monelle musiikki ja keikoilla käynti on sitä vastapainoa arkeen. Itse olet muusikko ja tämä on sinulle jokapäiväistä työtä. Pidätkö ikinä ”vapaata” työstäsi ja mitä teet silloin?

En ajattele musiikkia varsinaisesti työnä, vaikka siitä elantoni saankin. Minulle se on enemmän intohimon asia. Vapaa-aikana kuuntelen musiikkia, luen aiheesta, soittelen ja teen muutakin musiikkiin liittyvää. Toki teen vapaa-ajalla muutakin. Harrastan liikuntaa, lajeina hiihto, sali, juoksu, harrastejääkiekko ja muu semmonen. Lisäksi tykkään liikkua luonnossa ja vaellella esimerkiksi Lapissa. Vapaapäivän toimintaan kuuluu myös kahvittelu ja lehtien lukeminen. 

Musiikin positiivinen vaikutus aivojen toimintaan on tutkimusten kautta todistettu. Millaisella musiikilla itse rentoudut ja pyrit stressittömään mielentilaan?

Tämä vaihtelee hyvin paljon tilanteen mukaan. Joskus jollain rauhallisella, joskus punkilla ja metallilla. Nukkumaan mennessä monesti kuuntelen Amelie-soundtrackia tai Astor Piazzollan tangoja. 

Kuva: Ville ”Unicorn” Tarhala

Nykyään voi tehdä Hoitotahdon, johon voi lisätä myös henkilökohtaisia toiveita hoidon suhteen. Siihen esimerkiksi voi laittaa mitä levyjä haluaa itselleen soitettavan, jos on siinä kunnossa ettei se enää itseltä onnistu. Mitä levyjä tai minkä bändin tuotantoa löytyisi sinun listaltasi?

Huh, nyt on aika vaikea. 🙂 Tällä hetkellä valitsisin varmaan Neil Youngia, Led Zeppeliniä, Astor Piazzollaa, J. Karjalaista ja Raised Fistiä. Todennäköisesti pyytäisin tuomaan kotoani kaikki vinyylit ja soittamaan niitä epämääräisessä järjestyksessä. 🙂 

Teillä on kiertueita ympäri maailmaa. Miten jaksat reissaamista ja mitä apukeinoja on jaksamiseen? Onko teillä bändinä jotain yhteisiä keinoja purkaa kiertueen aiheuttamaa stressiä ja samojen naamojen kanssa matkustamista?

Ei varsinaisesti ole mitään yhteisiä tapoja varmaankaan, paitsi toisinaan käydään kaljalla. Osa harrastaa liikuntaa kiertueilla ja osa rentoutuu muuten. 

Reissaamista jaksaa oikein hyvin, kun nukkuu mahdolliset välit ja lepäilee sitten kotona. Toki aikataulujen kanssa eläminen on välillä stressaavaa, mutta kaikki tämä on osa tätä työtä, joten se tulee ajateltua sitä kautta. Eniten se alkaa rasittamaan, jos sitä asiaa stressaa koko ajan. En siis jaksa stressata. Soittaminen on kuitenkin työnä niin etuoikeutettua, että sen myötä ihan mielellään vähän liikkuukin. 🙂 

Miten perheesi suhtautuu kiertueisiin ja muusikon elämääsi? Onko sinulla ns. normaalia perhe-elämää?

Toki haluaisin nähdä läheisiä ihmisiä hieman useammin, samoin ystäviä ja tuttavia. Mutta kuten sanottua, tämä on osa tätä ammattia. Sosiaalinen elämä on välillä haastavaa, mutta asioita voi aina sopia ja järjestää yhdessä. Ja onhan meillä sitten vapaita myös. Kyllä minä mielestäni vietän ihan tavallista elämää. 🙂 Väliilä pihahommat seisovat vähän suunniteltua pidempään. 

Onko joku teidän keikoista jäänyt erityisesti mieleen?

Aika vaikea nimetä erityisesti vain yhtä. Ensimmäinen iso festivaali, eli Sweden rock tulee monesti ekana mieleen. Samoin ensimmäinen kiertue Yhdysvalloissa. Onhan tässä vastaan tullut monta odottamatonta asiaa. 

Onko hienompaa olla keikalla klubilla vai isoilla festareilla?

Molemmissa on omat hienot puolensa. Isoilla festareilla yleisön määrä antaa aina oman lisäpotkunsa ja joskus tantereella rullaa iso moshpit. Toisaalta klubeilla tunnelma on intiimimpi, joten energia yleisön ja bändin välillä on erilainen. Festarituotannot ovat monesti tosi toimivia, mutta aikataulut tiukkoja. Keikkapäivät itsessään ovat usein juhlapäiviä. 

Mikä on paras keikka jossa itse olet ollut asiakkaana?

Jaaha, tähän on pakko mainita taas muutama. Neil Young on tullut nähtyä neljästi ja aiheuttanut kylmät väreet joka kerta. Raised Fist Jyväskylän Lutakossa oli tosi tykki ja Guns n’ roses Tallinnassa yhdenlainen nuoruuden haave. 

Missä näet Steve’n’Seagullsin kymmenen vuoden päästä?

Toivottavasti teemme seuraavaa levyä ja keikkoja mahdollisimman laajalla säteellä ja nautimme edelleen musiikista, sekä saamme toteuttaa itseämme bändinä. 

Kuva: Jaakko Manninen

Haastattelu: Marko Mustiala

Kuvat: Ville ”Unicorn” Tarhala, Jaakko Manninen