Etusivu » Toiminta » Vapaaehtoistoiminta

Vapaaehtoistoiminta

Vapaaehtoistoiminta on kaikille avointa toimintaa, jota tehdään palkatta omasta vapaasta tahdosta. Muistiluotsin vapaaehtoisena voit olla mukana vahvistamassa muistisairautta sairastavan henkilön ja hänen läheisensä omannäköisen elämän jatkumista ja osallisuuden mahdollisuuksia.

Voit toimia omana itsenäsi ja voimavaroillasi.

Halu  sydän Auttaa

Tiesitkö, että Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksen vapaaehtoisena voit auttaa vaikkapa leipomalla tai sukkia kutomalla? Vai kiinnostaisiko ennemmin muistikaverin, kahvinkeittäjän tai eteispalvelun tehtävät?

Vapaaehtoisenamme saat koulutusta sekä tukea ja pääset mukaan mukavaan, välittävään porukkaan! Vapaaehtoistehtäviä on monia, sinullekin löytyy varmasti sopiva ja mieluinen. Joissakin tehtävissä voit piipahtaa silloin tällöin, toiset vaativat enemmän sitoutumista. 

Vapaaehtoiset ovat Kanta-Hämeen muisti-yhdistyksen tukiranka! Heidän ansiostaan toimintamme jatkuu vireänä vuodesta toiseen. Vapaaehtoisille järjestetään kaksi kertaa vuodessa virkistystapahtuma sekä tarvittavaa lisäkoulutusta sekä perehdytystä ja tukea tehtäviin. 

Haluatko tehdä hyvää muistiperheiden hyväksi?

Etsimme jatkuvasti uusia innokkaita vapaaehtoistyöntekijöitä. Et tarvitse aiempaa kokemusta vapaaehtoistoiminnasta tai muistisairauksista. Tärkeintä on, että sinulla on aito kiinnostus asiaan ja mahdollisuus sitoutua toimintaan. Muistiluotsi kouluttaa kaikki vapaaehtoiset, antaa henkilökohtaista ohjausta ja tukea sekä tarjoaa virkistys- ja koulutuksellisia vertaistapaamisia säännöllisesti.

Emme vaadi vapaaehtoiselta monen tunnin sitoutumista kuukautta kohden, vaan pelkästään jo tuntikin riittää tekemään jonkun ihmisen onnelliseksi, saamaan apua esimerkiksi kauppareissulle tai ulkoiluun. Tarjoamme erilaisia vapaaehtoistyön tehtäviä kaveritoiminnasta kahvinkeittäjään. Tehtävien kuvaukset voit lukea alla olevasta valikosta.

Olemme myös avoinna erilaisille vapaaehtoistyön muodoille, jos sinulla on jokin oma idea mitä haluaisit tehdä. Vapaaehtoisena toimit aina omien aikataulujesi mukaan!

 

Vapaaehtoistehtävien kuvaukset:

Aivoterveyslähettiläs

Aivoterveyslähettiläs on kiinnostunut ja innostunut aivoterveyden edistämisestä. Aivoterveyslähettiläs jakaa tietoa, ohjeita ja vinkkejä aivoterveydestä. Hän voi pitää aiheesta luentoja tai ohjata ryhmiä. Koulutettu aivoterveyslähettiläs saa käyttöönsä Yhdessä kohti aivoterveyttä -materiaalin. Aivoterveyslähettiläs toimii Muistiluotsin kautta ja saa sieltä tukea ryhmien ohjaamiseen ja luentojen järjestämiseen.

Musiikkikaveri

Musiikkikaveri on kotona asuvan muistisairaan vapaaehtoinen kaveri, joka käyttää musiikkia muistisairaan kanssa tapahtuvissa kohtaamisissa. Aiempaa musiikkitaustaa ei tarvita. Musiikin hyödyntäminen voi olla esimerkiksi muistisairauteen sairastuneen mielimusiikin kuuntelua yhdessä. 

Muistiaktiivi

Muistiaktiivit ovat asiantuntijaryhmä, johon kuuluu muistisairaita sekä muistisairaiden omaisia. Tämän asiantuntijaryhmän tehtävänä on tuoda esiin näkemyksiä Muistiliiton sekä paikallisen muistiyhdistyksen toiminnasta että kiinnittää huomiota ja ottaa kantaa kysymyksiin. Kanta-Hämeen Muistiaktiivit ovat kirjoittaneet lehtiin kannanottoja mm. esteettömyydestä, hoivapalveluista, koronarokotteista sekä kohtaamisesta.

Muistiaktiivien tapaamisista on syntynyt myös erilaisia tapahtumia, kuten Terveyskioski-konsepti sekä Muistijengi-ryhmätoiminta. Jos haluat tulla mukaan aktiiveihin, niin tärkeintä on pitää silmät auki ja huomioida erilaisia epäkohtia, jotka hankaloittavat muistiperheiden elämää ja tuoda ne huomiot aktiivien tapaamiseen, jolloin yhdessä pohdimme mitä voisimme asialle tehdä. 

Tule mukaan Muistiaktiiviksi ottamalla yhteyttä Milka Lintiseen numerosta 044 726 7400 tai sähköpostilla milka.lintinen@muistiaina.fi

Muistikaveri

Muistikaverina tarjoat kotona asuvalle muistisairautta sairastavalle ihmisille tukea omannäköisen elämän jatkumiseen ja arvokkaan elämän kokemiseen. Muistikaveri vastaa kaveruuteen, ei hoitoon liittyvistä asioista. Voitte yhdessä omien mieltymysten mukaan käydä esim. kävelyllä, kahvilla, teatterissa, kalassa, uimassa jne. Viettäessäsi aikaa muistisairautta sairastavan kanssa, saatat tarjota hänen läheiselle omaa aikaa levähtää tai hoitaa asioita. Muistikaverina toimimisessa tärkeää on sitoutuminen.

Muistikummilähettiläs

Muistikummilähettiläät ovat vapaaehtoisia, jotka innostavat muistikummituokioissa osallistujia hyväntekijöiksi: tekemään muistiystävällisiä tekoja omassa arjessaan ja lähipiirissään. Muistikummilähettiläät ovat vapaaehtoisia, jotka haluavat tehdä Suomesta muistiystävällisen. Sinun ei siis tarvitse olla muistityön ammattilainen, jotta voit olla lähettiläs. Voit käydä lukemassa lisää Muistikummien verkkosivuilta.

Muistikahvilaemäntä tai -isäntä

Kanta-Hämeen Muistiluotsi organisoi tällä hetkellä 14 Muistikahvilaa ympäri Kanta-Hämettä. Muistikahvilaemännän tai -isännän tehtäviin kuuluu kahvituksen valmistaminen ja tarjoilu, sekä osallistujien vastaanottaminen Muistikahviloissa. Lisäksi he osallistuvat kahvilaesitteiden jakeluun paikkakunnalla julkisille ilmoitustauluille. Voit käydä lukemassa Muistikahviloista enemmän täältä.

Kokemustoimija

Kokemustoimija on tehtäväänsä koulutettu muistisairauteen sairastunut ihminen tai läheinen, joka välittää kokemustietoa nykyisille ja tuleville ammattilaisille. Muistiliiton kokemustoimijaksi pätevöidytään osallistumalla Muistiliiton kokemustoimija-peruskoulutukseen. Voit käydä lukemassa Muistiliiton sivuilta lisää.

Kahvinkeitto-, leivonta -tai toimintotyöapu

Muistiluotsi järjestää paljon ryhmiä, joissa on kahvitarjoilu. Otamme mielellämme vastaan apua kahvitarjoilun järjestämisessä. Kahvinkeittäjänä sinun tarvitsee vain tulla paikalle, leipojana leipoa kotonasi erilaisia leipomuksia. Me tarjoamme leivonta-ainekset, sinä leivot!

Toimistotyöapua tarvitsemme ajoittain, etenkin postitusapua.

Ryhmänohjaaja

Muistiluotsin toimintaan kuuluu erilaiset ryhmät. Näissä ryhmissä toimii ryhmänohjaajat, joita ovat Muistiluotsin työntekijät tai vapaaehtoiset, joko yhdessä tai erikseen. Ryhmät ovat joko kaikille avoimia aivoterveyteen liittyviä tai vertaistukiryhmiä muistisairauteen sairastuville ja heidän läheisilleen. Sinulla on mahdollisuus luoda myös täysin uusi ryhmä omien mielenkiintojesi ja taitojesi suhteen. Voit käydä lukemassa ryhmistämme täältä.

Tekstittäjä

Olemme kuvanneet paljon erilaisia lääkäriluentoja YouTube-kanavallemme. Haluamme tekstittää kaikki videot, jonka vuoksi tarvitsemme vapaaehtoisia tekstittäjiä. Tekstittämiseen tarvitsee kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Tekstittämistä voi tehdä kotoa käsin ja omilla laitteilla.

Vaikuttaminen

Kanta-Hämeen Muistiluotsi tekee vaikuttamistyötä koko Kanta-Hämeen alueella edistäen muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä hyvinvoinnin ja elämänlaadun yleisiä edellytyksiä. Vaikuttamistyöhön liittyy myös vahvasti muistisairauksiin liittyvien ennakkoluulojen muuttaminen sekä muistiystävällisen ympäristön tärkeyden esiintuominen.

Vaikuttamistyön keinoja ovat mm. erilaisiin verkostoihin kuuluminen, muistiaktiivi-toiminta, ammattilaisten Muistiverkoston koordinointi, yhteistyö hyvinvointialueen sekä kuntien ja kaupunkien kanssa, sote-opiskelijoiden kouluttaminen sekä vuorovaikutus poliittisten päättäjien kanssa. 

Vapaaehtoinen musiikkiryhmässä

Musiikkiryhmämme ja erilaiset musiikkitilaisuudet ja työpajat jatkuvat syksyllä 2024. Haemme kaikkiin ryhmiimme ohjaajia, apuohjaajia ja säestäjiä sekä kahvinkeittäjiä ja ryhmiin saattajia kotona asuville muistisairaille.

Vapaaehtoistyön etäkoulutus verkossa

Voit käydä vapaaehtoistyön peruskoulutuksen omalta kotisohvaltasi katsomalla YouTube-videoita. Tarvitset tätä varten älylaitteen: tietokone, tabletti tai älypuhelin. Tarvittaessa ohjeistamme sinut videoiden pariin. On mahdollista tulla katsomaan ne myös toimistollemme Hämeenlinnaan. YouTube-koulutuksen lisäksi vapaaehtoinen käy henkilökohtaisen keskustelun Muistiluotsin työntekijän kanssa.

Lähetämme videotallenteiden linkit sinulle pyynnöstä!

Ota yhteyttä

Jos kiinnostuit vapaaehtoistyöstä Muistiluotsille ja haluat osallistua toimintaan, ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella tai

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori

Tiina Leiskamo

Puh. 044 493 2388

tiina.leiskamo@muistiaina.fi

Yhteydenottolomake

Palaute/Yhteydenottopyyntö