Kolme ihmistä viettämässä ihanaa aikaa aurinkoisena päivänä.

 

MUISTIJÄLKI

Aivoterveyden edistämisen ja muistisairauksien ennaltaehkäisyn hanke

Etusivu » Muistijälki

Muistijälki – aivoterveyttä elämän varrelle -hanke

Muistijälki – aivoterveyttä elämän varrelle on maakunnallinen aivoterveyden edistämisen ja muistisairauksien ennaltaehkäisyn hanke, jota toteuttavat yhteistyössä päätoteuttaja Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Häme sekä osatoteuttajat Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK).

Hanke rahoitetaan Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) Terveyden edistämisen määrärahasta ja se kuuluu Iäkkäiden sekä omaishoitajien toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistämisen teema-alueeseen. Hanke on osa Kansallisen muistipalvelupolku-toimintamallin käyttöönottoa. Hankkeen rahoituksen ajalle 1.1.2025–31.10.2027 myönsi Sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

Ihmiset pitämässä hauskaa kursseilla.
Ihmiset soittavat iloisesti kitaraa ryhmätoiminnassa.

Jokainen voi ennaltaehkäistä muistisairauksia!

Muistisairauksien riskitekijöitä on löydetty lukuisia. Muistisairauksien riskitekijöihin vaikuttamalla muistisairauksia voidaan ehkäistä joko kokonaan tai ainakin niiden puhkeamista voidaan siirtää jopa viidellä vuodella eteenpäin. Tämä on mahdollista myös niille, joilla on niin sanottu muistisairausgeeni. Ennaltaehkäisy on sitä tehokkaampaa mitä aiemmin se aloitetaan, mutta milloinkaan ei ole myöhäistä!

Riskitekijöiden lista

Tutkimuksissa tunnistettuja riskitekijöitä ovat:

  • 1. Vähäinen koulutus
  • 2. Diabetes
  • 3. Korkea verenpaine keski-iässä
  • 4. Ylipaino keski-iässä
  • 5. Korkea LDL kolesteroli
  • 6. Vähäinen liikunta
  • 7. Masennus
  • 8. Tupakointi
  • 9. Runsas alkoholin käyttö
  • 10. Heikentynyt kuulo
  • 11. Heikentynyt näkö
  • 12.Sosiaalinen eristäytyminen
  • 13. Pään vammat
  • 14. Ilmansaasteet
  • 15. Yksinäisyys
  • 16. Toivottomuus
  • 17. Stressi
  • 18. Unihäiriöt
  • 19. Heikko suun terveys
  • 20. Infektiot; Covid-19, Herpes Zoster
  • 21. Istuminen

FINGER-mallin mukaista elintapaohjausta

Muistijälki-hankkeessa hyödynnetään ansiokkaan suomalaisen ja myöhemmin kansainvälistyneen FINGER-tutkimuksen tuloksia, kun Kanta-Hämeeseen rakennetaan monialaisessa yhteistyössä muistisairauksien ennaltaehkäisyn palvelupolku.

Hankkeen toiminta-alueena on koko Kanta-Häme, mutta hankkeen toiminnoille valitaan pilottipaikkakuntia ja -kyliä. Ensisijaisena kohderyhmänä hankkeessa ovat 65–75-vuotiaat kantahämäläiset, joille hankkeen toiminta kohdistetaan. Tiedon jakamista ja viestintää kohdistetaan laajemmin kaikille ikääntyneille ja heidän läheisilleen.   

Hankkeen toteuttajat

Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksen osalta hanke alkoi 1.3.2025. Muistiyhdistyksellä hankkeessa työskentelee kaksi muistiterveysasiantuntijaa Milka Lintinen ja Tiina Kuopanportti, joilla on jo laajaa kokemusta sekä hanketyöstä että muistisairauksiin liittyvästä työstä Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksellä. Katso työntekijöiden yhteystiedot alta.

Oma Hämeessä hankkeen työntekijät ovat Leena Onttonen ja Sini Kelo. HAMKissa hankkeelle työtä tekevät Elli Lukkarinen, Päivi Sanerma ja Hanna Naakka.

 

 

Muistijälki-hankkeen tavoitteet

  1. Aivoterveyden edistäminen ja muistisairauksien ennaltaehkäisy
  2. Muistisairauksiin liittyvän stigman hälventäminen, muistioireiden puheeksi ottamisen kynnyksen madaltaminen ja muistisairauksien varhainen havaitseminen
  3. Rakenteiden ja menetelmien kehittäminen ikääntyvien terveyden edistämiseksi sekä muistisairauden riskissä olevien löytämiseksi ja ohjaamiseksi palveluihin
  4. Alueellisten yhteistyöverkostojen rakentaminen FINGER-mallin mukaisen ennaltaehkäisevän työn ja elintapaohjauksen toteuttamiseksi ikääntyneille, sekä verkostojen osaamisen vahvistaminen
  5. Kanta-Hämeen muistisairauksien ennaltaehkäisyn palvelupolun kokoaminen ja toimintamallien juurruttaminen arjen käytännöiksi

 

Ota meihin rohkeasti yhteyttä, jos haluat tietää lisää hankkeesta tai tulla mukaan yhteistyöhön!

Muistijälki-hanke kokoaa yhteen Kanta-Hämeen aivoterveyden edistämisen ja elintapaohjauksen osaajat niin hyvinvointialueelta, kunnista kuin järjestöistä ja seuroistakin. Hankkeessa osaajat ja toteuttajat tuodaan yhteen, järjestetään perehdytystä ja koulutusta sekä jaetaan hyviä käytäntöjä maakunnallisesti, valtakunnallisesti ja jopa kansainvälisesti.

Tsemppikädet yhdessä

Muistijälki-hankkeen toimintamuodot

Löytävän työn mallina hankkeessa kokeillaan Ikäpolku-tilaisuuksia, joissa jaetaan tietoa mahdollisuuksista vaikuttaa omaan terveyteen ja ennakoida ikääntymisen tuomia muutoksia elämässä laajemmin. Ikäpolku-tilaisuuteen kutsutaan henkilökohtaisella kutsulla ja sieltä on mahdollista saada omien tarpeiden mukaista ohjausta eteenpäin sosiaali- ja terveyspalveluihin, kuntien kulttuuri- ja liikuntapalveluihin, järjestöjen ja seurojen toimintaan sekä elintapaohjaukseen.

Osaksi palvelupolkua kehitetään elintapaohjauksen ryhmävalmennusta toteutettavaksi kunkin paikkakunnan toimijoiden yhteistyönä. Elintapaohjaukseen ohjataan niitä 65–75-vuotiaita kantahämäläisiä, joilla todetaan FINGER-mallin mukaisen muistisairauksien riskitestin perusteella kohonnut riski sairastua muistisairauteen. Intensiivisen useita elämän osa-alueita huomioivan elintapaohjauksen on todettu ennaltaehkäisevän muistisairauksia tehokkaasti.

Työntekijöiden yhteystiedot

Muistiterveysasiantuntija
Milka Lintinen

puh. 044 493 2571
milka.lintinen@muistiaina.fi

Muistiterveysasiantuntija
Tiina Kuopanportti

puh. 044 493 2572
tiina.kuopanportti@muistiaina.fi

Ota Yhteyttä

Alla olevalla lomakkeella voit ottaa meihin yhteyttä sekä antaa palautetta.

Palaute/Yhteydenottopyyntö