Vapaaehtoistoiminta
Etusivu>Vapaaehtoistoiminta>Vapaaehtoistehtävät

VAPAAEHTOISTEHTÄVIEN KUVAUKSET

Kanta-Hämeen Muistiluotsi tarjoaa paljon erilaisia vapaaehtoistyöntehtäviä. Meillä on tarjota valmiiksi tiettyjä vapaaehtoistyöntehtäviä, mutta voimme myös räätälöidä sinulle omannäköisesi tehtävämuoto. Vapaaehtoistyötä voit tehdä omien aikataulujesi mukaan.

Muistikaveri

Muistikaverina tarjoat kotona asuvalle muistisairautta sairastavalle ihmisille tukea omannäköisen elämän jatkumiseen ja arvokkaan elämän kokemiseen. Muistikaveri vastaa kaveruuteen, ei hoitoon liittyvistä asioista. Voitte yhdessä omien mieltymysten mukaan käydä esim. kävelyllä, kahvilla, teatterissa, kalassa, uimassa jne. Viettäessäsi aikaa muistisairautta sairastavan kanssa, saatat tarjota hänen läheiselle omaa aikaa levähtää tai hoitaa asioita. Muistikaverina toimimisessa tärkeää on sitoutuminen.

Muistikahvilaemäntä tai -isäntä

Kanta-Hämeen Muistiluotsi organisoi tällä hetkellä 14 Muistikahvilaa ympäri Kanta-Hämettä. Muistikahvilaemännän tai -isännän tehtäviin kuuluu kahvituksen valmistaminen ja tarjoilu, sekä osallistujien vastaanottaminen Muistikahviloissa. Lisäksi he osallistuvat kahvilaesitteiden jakeluun paikkakunnalla julkisille ilmoitustauluille. Voit käydä lukemassa Muistikahviloista enemmän täältä.

Etsimme tällä hetkellä vapaaehtoista Tuuloksen Muistikahvilaan (Kirjasto, Pannujärventie 10)

Ryhmänohjaaja

Muistiluotsin toimintaan kuuluu erilaiset ryhmät. Näissä ryhmissä toimii ryhmänohjaajat, joita ovat Muistiluotsin työntekijät tai vapaaehtoiset, joko yhdessä tai erikseen. Ryhmät ovat joko kaikille avoimia aivoterveyteen liittyviä tai vertaistukiryhmiä muistisairauteen sairastuville ja heidän läheisilleen. Voit käydä lukemassa ryhmistämme täältä. Sinulla on mahdollisuus luoda myös täysin uusi ryhmä omien mielenkiintojesi ja taitojesi suhteen.

Kahvinkeitto-, leivonta -tai toimintotyöapu

Muistiluotsi järjestää paljon ryhmiä, joissa on kahvitarjoilu. Otamme mielellämme vastaan apua kahvitarjoilun järjestämisessä. Kahvinkeittäjänä sinun tarvitsee vain tulla paikalle, leipojana leipoa kotonasi erilaisia leipomuksia. Me tarjoamme leivonta-ainekset, sinä leivot!

Toimistotyöapua tarvitsemme ajoittain, etenkin postitusapua.

Aivoterveyslähettiläs

Aivoterveyslähettiläs on kiinnostunut ja innostunut aivoterveyden edistämisestä. Aivoterveyslähettiläs jakaa tietoa, ohjeita ja vinkkejä aivoterveydestä. Hän voi pitää aiheesta luentoja tai ohjata ryhmiä. Koulutettu aivoterveyslähettiläs saa käyttöönsä Yhdessä kohti aivoterveyttä -materiaalin. Aivoterveyslähettiläs toimii Muistiluotsin kautta ja saa sieltä tukea ryhmien ohjaamiseen ja luentojen järjestämiseen.

Kokemustoimija

Kokemustoimija on tehtäväänsä koulutettu muistisairauteen sairastunut ihminen tai läheinen, joka välittää kokemustietoa nykyisille ja tuleville ammattilaisille. Muistiliiton kokemustoimijaksi pätevöidytään osallistumalla Muistiliiton kokemustoimija-peruskoulutukseen. Voit käydä lukemassa Muistiliiton sivuilta lisää.

Muistiaktiivi

Muistiaktiivit ovat asiantuntijaryhmä, johon kuuluu muistisairaita sekä muistisairaiden omaisia. Tämän asiantuntijaryhmän tehtävänä on tuoda esiin näkemyksiä Muistiliiton sekä paikallisen muistiyhdistyksen toiminnasta ja kiinnittää huomiota ja ottaa kantaa muistisairaiden ihmisten sekä heidän läheistensä kannalta tärkeisiin kysymyksiin. Kanta-Hämeen Muistiaktiivit ovat kirjoittaneet lehtiin kannanottoja mm. esteettömyydestä, hoivapalveluista, koronarokotteista sekä kohtaamisesta. Muistiaktiivien tapaamisista on syntynyt myös erilaisia tapahtumia, kuten Terveyskioski-konsepti sekä Muistijengi-ryhmätoiminta. Jos haluat tulla mukaan aktiiveihin, niin tärkeintä on pitää silmät auki ja huomioida erilaisia epäkohtia, jotka hankaloittavat muistiperheiden elämää ja tuoda ne huomiot aktiivien tapaamiseen, jolloin yhdessä pohdimme mitä voisimme asialle tehdä. Lisää tietoa Muistiaktiivien toiminnasta saat muistiasiantuntija Marko Mustialalta (puh. 0404501584 tai marko.mustiala@muistiaina.fi).

Muistikummilähettiläs

Muistikummilähettiläät ovat vapaaehtoisia, jotka innostavat muistikummituokioissa osallistujia hyväntekijöiksi: tekemään muistiystävällisiä tekoja omassa arjessaan ja lähipiirissään. Muistikummilähettiläät ovat vapaaehtoisia, jotka haluavat tehdä Suomesta muistiystävällisen. Sinun ei siis tarvitse olla muistityön ammattilainen, jotta voit olla lähettiläs. Voit käydä lukemassa lisää Muistikummien verkkosivuilta.

Tekstittäjä

Olemme kuvanneet paljon erilaisia lääkäriluentoja YouTube-kanavallemme. Haluamme tekstittää kaikki videot, jonka vuoksi tarvitsemme vapaaehtoisia tekstittäjiä. Tekstittämiseen tarvitsee kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Tekstittämistä voi tehdä kotoa käsin ja omilla laitteilla.