MUISTIVIIKKO syksyllä 2020

Kansainvälistä Muistiviikkoa vietetetään tänä vuonna 21-27.9.2020 (vko 39) teemalla Muistiasia on kaikkien asia. Muistiviikko on Muistijärjestön tärkein toimintaviikko. Sitä vietetään vuosittain Maailman Alzheimer -päivän (21.9.) yhteydessä.

Muistisairaiden ihmisen omalla Muistiviikolla tuomme esille sairastuneiden ääntä ja arkea sekä pyrimme vähentämään muistisairauksiin ja muistisairaisiin ihmisiin liittyviä ennakkoluuloja ja negatiivisia asenteita.

Ilmoitamme viikon tapahtumistamme täällä myöhemmin.


AIEMPIEN MUISTIVIIKKOJEN ANTIA:

******************************************

Muistiystävällisiä tekoja Muistiviikolla 16.9. – 22.9.2019

Muistiystävällinen Suomi rakentuu yksi teko kerrallaan. Siksi Muistiviikolla kannustetaan kaikkia tekemään muistiystävällisiä tekoja. Syyskuussa, viikolla 38, vietetään Muistiviikkoa ja Maailman Alzheimer-päivää (21.9.). Muistiviikon teemana on tänä vuonna Muistiystävällisiä tekoja. Muistiystävälliset teot voivat olla esimerkiksi arvostavia kohtaamisia, ikärajat ylittäviä yhteisiä hetkiä tai avustavia tekoja arjessa. Ne voivat olla pieniä tai isoja, kertaluontoisia tai jatkuvaa toimintaa. Niiden pohjalta rakentuu muistiystävällinen yhteiskunta, jossa jokaisen on hyvä elää.

Muistiviikolla palkitaan muistiystävällisiä tekoja ympäri Suomen. Myös Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry kannustaa muistiystävällisiin tekoihin. Kanta-Hämeen vuoden 2019 muistiystävälliseksi teoksi palkittiin Voutilakeskuksen ja Ahveniston Päiväkodin yhteiset Puutarhatreffit. Puutarhatreffeillä ikäihmiset viedään tapaamaan lapsia ulkoilupihalle, jossa he pelaavat pihapelejä tai juttelevat ja ihastelevat pienten lasten touhuja. Puutarhatreffeille osallistuu niin päivätoiminnassa olevia ikäihmisiä kuin Voutilakeskuksen lyhyt- tai pitkäaikaisasukkaita. Merkittävällä osalla Puutarhatreffeille osallistuvista ikäihmisistä on jonkinasteinen, osalla vaikeakin, muistisairaus. Palkintoa vastaanottamassa olivat Voutilakeskuksen päivätoiminnan ohjaaja Tanja Kautio sekä Ahveniston Päiväkodin johtaja Satu Antikainen.

Muistiystävällisen teon voi myös tehdä tulemalla mukaan muistikummiksi. Se onnistuu tunnin mittaisessa muistikummituokiossa, joka julkaistaan Muistiviikolla verkkoversiona. Sen voi suorittaa esimerkiksi tietokoneen tai puhelimen kautta milloin tahansa, missä tahansa. Muistikummituokiossa tuleva muistikummi oppii ja oivaltaa muistisairauksista viisi tärkeää asiaa. Tämän jälkeen muistikummi voi helposti tehdä muistiystävällisiä tekoja arjessaan. Muistikummituokiot ovat maksuttomia ja niiden tiedot löytyvät sivustolta www.muistikummit.fi.

Suomessa on lähes 200 000 muistisairasta ihmistä ja heidän läheisiään moninkertainen määrä. Lisäksi noin 200 000 suomalaisella on vaikeuksia tiedonkäsittelyssä, eli esimerkiksi muistiongelmia. Muistiongelmat ja -sairaudet siis koskettavat jopa joka kolmatta suomalaista omien tai läheisen muistivaikeuksien kautta.

Muistiystävällisin terveisin,

Anna Myllymäki
Toiminnanjohtaja
Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry
Kasarmikatu 12, 13100 HML

anna.myllymaki@muistiaina.fi, puh. 044 775 4455

Lisätietoja:  www.muistiliitto.fi