Ryhmät

Etusivu>Muistiasia on kaikkien asia

Seitsemän askelta muistiystävälliseen Suomeen

Kannanotto: Muistisairaan hyvään hoitoon tarvitaan resursseja


ESTEETTÖMYYS MUISTISAIRAAN SILMIN – Kanta-Hämeen Muistiluotsin Muistiaktiivien kannanotto 1/2019 

Muistiaktiivit ovat muistisairaista ihmisistä ja heidän läheisistään sekä muistiasioista kiinnostuneista henkilöistä koottu asiantuntijatyöryhmä. Työryhmän tehtävä on ottaa kantaa omassa maakunnassaan muistisairaita koskeviin ajankohtaisiin kysymyksiin ja toimia alueensa Muistiluotsin ja Muistiyhdistyksen tukena. Kanta-Hämeen Muistiluotsin Muistiaktiivit valittiin toimeensa keväällä 2019. Tämä on Kanta-Hämeen Muistiluotsin Muistiaktiivien ensimmäinen kannanotto: 

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Muistiviikkoa teemalla Muistiystävällisiä tekoja. Viikon aikana muistutetaan muistisairaiden ja heidän läheistensä oikeudesta hyvään ja omannäköiseen elämään. Me Muistiaktiivit aloimme pohtimaan miten muistiystävällinen meidän Hämeenlinnamme on ja miten yleensäkin muistisairauden haasteet huomioidaan sähköisissä palveluissa sekä ympäristössä. Lähdimme etsimään niitä pieniä haastavia asioita joihin ei terve ihminen osaa mahdollisesti kiinnittää huomiota. 

Aloitimme sähköisistä palveluista. Muistisairauteen saattaa liittyä hahmottamisen vaikeuksia ja erilaiset aistiärsykkeet vaikeuttavat keskittymistä. Yleisesti huomioiden monien nettisivujen ponnahdusikkunat, liikkuvat mainokset ja ääniärsykkeet hankaloittavat muistisairaan netin käyttöä erittäin paljon. Muistisairas aktiivimme kertoi pitävänsä paperilappua tietokoneen vierellä, jolla hän saa tarvittaessa peitettyä ponnahtavat chat-ikkunat ja häiritsevät mainokset pystyäkseen toimimaan sivustolla. 

Eräs aktiivimme, joka on netin peruskäyttäjä, lähti kokeilemaan kirjautumista Minunterveyteni.fi-palveluun kaupungin sivujen kautta. Palveluun pääseminen vaati kymmenen vaihetta. Jo lievästi muistisairaalle henkilölle maksimi olisi kolme vaihetta. 

Haimme naisille sopivaa liikuntaryhmää liikuntahallien sivuilta. Ryhmien löytäminen tarvitsi useamman klikkauksen. Olisimme myös kaivanneet tietoa siitä, onko mahdollista päästä suihkuun treenin jälkeen ja onko pukeutumistiloja käytössä. Nämä ovat kuitenkin asioita, jotka pitää huomioida kotoa lähtiessä, olit muistisairas tai et. 

Koimme haasteita myös Waltti-lipun ostamisessa ja lataamisessa. Jos halusi varata ajan terveysasemalta, myös siitä tieto oli useamman vaiheen takana. Monet sähköiset palvelut ovat erittäin haastavia muistisairaalle ihmiselle ja ilman neuvontaa ja ohjausta jo mainitsemamme tärkeät palvelut ovat sairastuneen tavoittamattomissa. 

Muistisairaalle henkilölle opasteet ovat isossa roolissa. Opasteiden pitäisi olla selkeitä, isoja ja näkyvillä. Nykyiset wc-merkinnät ovat aiheuttaneet ongelmatilanteita, eli muistisairas on mennyt eri sukupuolelle tarkoitettuun vessaan, koska ei ollut hahmottanut wc-merkintää. Myös yleisten vessojen wc-hanat voivat olla hyvin haasteellisia käyttää, varsinkin tämä uusi liiketunnistinmalli, jossa on hanan yhteydessä liikkeellä toimiva kuivain. 

Apteekin lääkepakkaukset ovat hyvin samanlaisia värimaailmaltaan ja tekstiltään, jolloin muistisairaan on vaikea erottaa niitä toisistaan. Aktiivimme kertoi tilanteesta, jossa melkein pesi hampaansa ötökkäkarkotteella. 

Monet haluavat käyttää kaupoissa pikakassaa. Muistisairaalle sopii paremmin hidaskassa, jolloin asiointi sujuu rauhallisesti ja ilman virheherkkyyttä. Suosittelemme myös marketeissa ja kauppakeskuksissa pysähtymään hetkeksi ja kuuntelemaan ja katselemaan ympäristöä. Melun ja aistiärsykkeiden määrä on valtava ja ne vaikeuttavat muistisairaan toimimista kyseisissä tiloissa. 

Tämä oli pintaraapaisu erilaisiin haasteisiin, mitä muistisairas ihminen voi Hämeenlinnassa ja Kanta-Hämeessä kohdata. Muistiystävällisyys on asia mikä kannattaa huomioida jo lähitulevaisuudessa. Joka neljäs hämeenlinnalainen on eläkeikäinen ja määrä tulee lisääntymään. Se tarkoittaa sitä, että ikäihmisille suunnatuille palveluille on kysyntää. Vaadimme, että ikäihmisille suunnatuissa palveluissa huomioidaan myös muistisairaat.

– Kanta-Hämeen Muistiaktiivit 16.9.2019